Sunday, November 13, 2016

expressing emotion

kadang-kadang aku berdiri sendiri yang sentiasa mememikir diri yang tidak sempurna, mencari manusia agar bisa menerima diri, sentiasa berusaha manjadi yang terbaik, sentiasa ingin menampakkan diri kuat dan angkuh,

hanya kerana diri cukup lemah sehingga mahu diri dinilai dgn kedudukan yang tinggi dan padu,

terdiam apabila berada dikeliling manusia yang menghargai diri mereka dengan sebaiknya,
yang mana mereka menghargai semua yang berada dikelilingnya tanpa perlu menunjuk apa yang mereka rasa terhadap manusia keliling mereka.

Apa yang aku cari sehingga mencari kesempurnaan dimata, kesempurnaan yang memenuhi apa yang difikirkan, sedangkan yang lain bahagia dengan keputusan yang mudah ditentukan,

bukan mudah hidup didalam prinsip.
bukan mudah hidup dimana ade pegangan hidup,
bukan mudah hidup dimana anda berpura,

dan

aku masih lagi hidup dlm kesenangan tanpa masalah dunia yang menghancurkan diri.
cuma bermasalah dengan dilemma diri.

kenapa manusia ingin kan keagungan manusia, mengingin semua yang dilakukannya nampak dimata orang, menunjukkan dimana hak dan empunya, menghias demi pujian, bergerak hanya untuk mendabik dada... kenapa?

Kerana kita hanya manusia.

yang mencari corak dalam kehidupan sementara,
yang menggali dosa dan pahala untuk bekalan,
yang menunduk sujud mencari yang maha kuasa,
yang menangis hiba menyalah nasib jiwa
yang memujuk hati agar setia,
dan
yang mengajar manusia menjadi dunia.


aku masih lagi mencari apa yang patut aku lakukan.
terus lagi mencari,
atau terus lagi menghitung rancangan.

sudah tahu salah idealogi,
tidak bisa lagi menurut jiwa,
tidak bisa lagi mengangguk setia,
jadi mencari mana hala,
agar bisa menjadi manusia hiba.





Friday, August 26, 2016

#semalam4

angin. sejuk. dan damai.

sakit kepala dah berharihari. semalam dah telan berbakul ubat. Kejadah dia sakit kepala teruk nak mati. Zar ade suruh ke klinik suruh check kepala hotak ni. Eidina bukan manusia yang sukakan hospital. Kepala sakit dengan hospital boleh pergi matey. 

Tapi kali ni punya sakit, tak boleh berdiri. Bodoh betul. Dapat amanah sekali dgn alahan. 
Letih jadi perempuan ni. Eidina merengus. 

Eidina rasa dunia dengan diri dia tak pernah nak bagi muka. Dari lahir asyik masalah je yang dia hadap. Dia kena bersyukur ke? ke kena marah tak tentu pasal? 

"Oh lupa, Takdir semua dah tertulis dah termaktub, nak kisah apa pasal aturan hidup." desis sinis Eidina kepada diri sendiri.

Eidina tak pernah jelas nak ambil tau pasal kehidupan kat dunia ni. Apa lagi nak ambil tau pasal akhirat. Memang dia tak pernah nak rasa nak buat dua-dua. Kepercayaan dia? HAHA. Boleh bersimpang bila kau bersembang dengan dia pasal agama. Bak kata Eidina, diri dia adalah Islam Moden-Liberal kata kau.

Eidina tahu dunia ini Allah yang punya. Tapi banyak benda dirinya inginkan kepastian, tetapi malas nak berguru dan percaya dengan ideologi sendiri. Bodo kan??

Dua masalah bagi Eidina. Allah dan Cinta.

"Nak bercinta dengan Allah, tapi tak pernah nak mengorat Allah?? Bodoh gila aku" Perli Eidina kepada diri sendiri. Eidina ingat dia bagus sangat nak dapat Cinta pandang pertama dari Allah. Solat pun malas.

Nak kehidupan yang redho tapi malas.

Monday, August 22, 2016

#semalam3

Eidina membuka mata. Malam. Sepi. dan Hilang.

Dia merasa bahagia dengan pemergian seseorang itu. Kerana dia merasa jiwanya hilang bebanan. Kerana dia merasakan itu takdirnya.

Dia diam dalam kesunyian. Sunyi. Iya memang sunyi. Eidina percaya dengan ungkapan, perasaan cinta, sayang dan bahagia akan datang sendirinya.

Eidina sudah jumpa bahagia. Cuma menunggu cinta dan sayang sahaja.

Kebahagiannya apabila tiada orang disisi. Jumpakah Eidina cinta dan sayang?

Eidina cuma perlu tunduk dan bersyukur. Memegang kembali perutnya. Ini sahaja yang dia perlukan.
Dia sudah dapat apa yang dia diidam. Hanya zuriat yang halal.

Senyuman sinis dan senyuman gembira. Hitamkah hatinya? Salahkah dia dengan menyiksa perasaan si dia?

Eidina perlukan petunjuk. Hanya petunjuk.

secret between bestfriend

tahu tak istilah simpan sendiri? keep secret among engkau punya bestfriend? 
yes itu aku, cerita rahsia sendiri ke bestfriend, ulas kutuk dan analisis pasal diri, relationship, connection dgn others semuanya org keliling aku tau. 

itu pun aku rasa rahsia sendiri dah burst out banyak.

Selagi tak pasti, selagi tu aku tak show to people. 

Blergh, boleh berambus tak perangai she's mine engkau tu?

Tuesday, August 16, 2016

wallbreaker

mengharap bukan happy ending, yang mana hadirnya erti bosan, boring, tak bermakna, mencari perhatian utk manusia melihat, mengada cerita supaya sama seperti cerita manusia lain, menduga jiwa agar bisa merasakan kesakitan, membuat manusia utk menjadi sama lemah seperti diri, mengawal manusia lain seperti diri ada kuasa, mengeji manusia seperti diri bagaikan dewa, melabel diri sama seperti manusia lain, bertindak sendiri seperti diri tahu segalanya, enggan menunduk syukur kerana diri cukup bongkak, berjiwa baik supaya diri tidak dihina, berfikiran sedikit berjiwa supaya manusia mengagungkan diri, bercakap hanya utk kepentingan diri, membina tembok setebal sungai supaya mereka jauh dari diri tetapi membina jambatan agar mereka bisa menghampiri. mencari kesedihan agar bila menangis tetapi diri memberi kesedihan kepada manusia yang lain, menggunakan agama utk mencari salah manusia tetapi mengguna ideologi sendiri membetul diri, menghukum manusia lain dengan tindakan mereka tetapi mengampu diri kerana rasa diri terbaik, meletak yang dosa sebagai pengagung dunia, meletakkan yang berkuasa jatuh ke bawah terus menghentak jiwa sehingga hitam, diri ini sekali lagi terus menghentakkan diri kedalam dunia kepelusok tanah tetapi menghantar bauan busuk sehingga mereka rasa yang busuk sewangiwangi nya, sial.

hentakkan diri ini terus hilang dari dunia, hancurkan diri agar tidak pernah lahir kedunia, jangan biar setitik darah mengalir di dunia yang bisa menjadi asid pada manusia keliling.

hitam hati dia.

busuk hati dia.

diam.


Thursday, August 4, 2016

sunflower :)

never reminisce all my pain in the past,
never be alone and feel grievous,
sometimes i wonder if this was what i dreamed
afraid of losing and so i turned back,
if i could just find my way,
can i laugh just once again,
 to escape from those days filled with greed and pain,
i hope that everything would change,
just remember that you are not alone,
and those painful memories are just not important anymore
if someone could stop my tears someday,
i believe that you will tell me everything,
that," i owned you my friend" and "it will be alright"
someone out there please just tell me,
tell me those thing, i would cherish myself even more,

and i would love my self,
i wanna ask myself what i am really expecting,

i will never cry again, i've still got time to change,
i will tell you everything someday, dear the starting of my everyday,
"hope that you can move everybody's heart" and "baby don't you ever worry about"
the future ahead, i would cherish myself even more and i would love myself even more.

younha

Wednesday, July 27, 2016

jodoh

menjadi seorang manusia yang hampir gagal dalam kehidupan, membuat seseorang itu gagah dalam jiwa, lemah dalam minda, tenang dari muka, masih lagi mencari arah tuju.

dan aku mesih lagi mencari tujuan hidup
untuk menjadi kuat membuat keputusan dan pegangan

damn.

nak kawen contract.

Thursday, June 16, 2016

#semalam2

Bergerakgerak. Eidina gembira. Gembira dengan penuh perasaan.

Yang ditunggu-tunggu selama ini dapat akhirnya rezeki dari Allah. 
Amanah Allah. Dua kali diragut jauh. Diragut dengan jiwa Eidina sekali.
Sekali dengan dengan rela, sekali dengan paksa.

Mungkin kifarah. Eidina redha. Lepas satu satu masalah selesai. 

Eidina mengharapkan warna.